Prečítajte si všetko o potravinových doplnkoch, či sú bezpečné alebo nebezpečné, či dokážu vyvolať alergiu alebo astmatický záchvat.
👉 zoznam liečivých rastlín
👉 zoznam ochorení
👉 ďalšie témy
Spýtajte sa, ako vyzdravieť:
👉 informácie o bylinných kúrach:👉 potravinové doplnky E300-E499
👉 potravinové doplnky E900-E1525
Potravinové doplnky sa pridávajú už takmer do všetkého, do veľkého množstva potravín, do farmaceutických a kozmetických výrobkov. Niektoré výrobky však obsahujú veľké množstvo škodlivých potravinových doplnkov. Ak ich dennodenne nevedomky konzumujeme, vystavujeme sa nebezpečiu, že naše telo bude na ne časom reagovať prepuknutím nejakého, možno aj vážneho ochorenia.
Výrobcovia a obchodníci tvrdia, že je to vraj pre ochranu nášho zdravia, lebo potraviny sa tak stávajú odolnejšie voči rozkladným procesom a choroboplodným mikroorganizmom. Ďalšími doplnkami vraj vylepšujú alebo zvýrazňujú prirodzenú vôňu, chuť, farbu a iné charakteristiky potravín, farmaceutických a kozmetických výrobkov, ktoré vnímame našimi zmyslami. Zdá sa však, že v mnohých prípadoch ide skôr o nemalé zisky, ktoré potravinové doplnky výrobcom prinášajú, keďže potraviny už netreba toľko chladiť, netreba sa s nimi k zákazníkovi tak ponáhľať, ale najmä sa dajú predať aj výrobky mizernej kvality, stačí ich ofarbiť, ochutiť, aromatizovať a zakonzervovať.
Čo s tým? Zatiaľ jedinou a účinnou možnosťou je nakupovať iba bezpečné potraviny a ostatné výrobky, ktoré škodlivé doplnky neobsahujú. Tak si konečne aj výrobcovia a obchodníci začnú uvedomovať, že o ich nezdravé produkty je malý záujem a prestanú ich vyrábať a predávať.
Potravinové doplnky (aditíva alebo inak É-čka) sú uvádzané na obaloch alebo štítkoch kupovaných potravín. Sú označované zvyčajne písmenom E za ktorým nasleduje číslo alebo býva uvedený iba slovný názov potravinového doplnku.
Toto rozdelenie potravinových doplnkov na červené, ružové a zelené je urobené pre lepšiu orientáciu a prehľadnosť autorom tejto stránky, oficiálne sa takto nedelia.
E (červené) sú potravinové doplnky nebezpečné pre zdravie.
E (ružové) sú potravinové doplnky nebezpečné pre zdravie ak ich prijímame vo väčších množstvách.
E (zelené) sú potravinové doplnky, u ktorých nie sú známe škodlivé účinky
alergén takto označené potravinové doplnky môžu vyvolať rôzne alergické a astmatické reakcie, kožný ekzém alebo astmatický záchvat u precitlivených jedincoch
Čo s tým? Zatiaľ jedinou a účinnou možnosťou je nakupovať iba bezpečné potraviny a ostatné výrobky, ktoré škodlivé doplnky neobsahujú. Tak si konečne aj výrobcovia a obchodníci začnú uvedomovať, že o ich nezdravé produkty je malý záujem a prestanú ich vyrábať a predávať.
Potravinové doplnky (aditíva alebo inak É-čka) sú uvádzané na obaloch alebo štítkoch kupovaných potravín. Sú označované zvyčajne písmenom E za ktorým nasleduje číslo alebo býva uvedený iba slovný názov potravinového doplnku.
Toto rozdelenie potravinových doplnkov na červené, ružové a zelené je urobené pre lepšiu orientáciu a prehľadnosť autorom tejto stránky, oficiálne sa takto nedelia.
E (červené) sú potravinové doplnky nebezpečné pre zdravie.
E (ružové) sú potravinové doplnky nebezpečné pre zdravie ak ich prijímame vo väčších množstvách.
E (zelené) sú potravinové doplnky, u ktorých nie sú známe škodlivé účinky
alergén takto označené potravinové doplnky môžu vyvolať rôzne alergické a astmatické reakcie, kožný ekzém alebo astmatický záchvat u precitlivených jedincoch
Kypriace látky a látky regulujúce kyslosť
E500 uhličitan sodný (hydrogénuhličitan sodný, sóda bikarbóna)
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E501 uhličitan draselný
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E503 uhličitan amónny
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E504 uhličitan horečnatý
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky, v medicíne sa používa sa ako antacid a preháňadlo
E505 uhličitan železnatý
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E507 kyselina chlorovodíková
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E508 chlorid draselný
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky, veľké množstvá môžu zapríčiniť tvorbu žalúdočných vredov
E509 chlorid vápenatý
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky, veľké množstvá môžu zapríčiniť tvorbu žalúdočných vredov
E510 chlorid amónny
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky, veľké množstvá zaťažujú pečeň a obličky. Pridáva sa najmä do múčnych potravín
E511 chlorid horečnatý
nie sú známe nežiadúce účinky
E512 chlorid cínatý
pridáva sa do nealkoholických nápojov a zaváraných výrobkov, v mnohých krajinách je používanie zakázané, nakoľko na pokusných zvieratách spôsobuje veľa závažných ochorení, poškodenie vnútorných orgánov, zápaly, poruchy krvotvorby
E513 kyselina sírová
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinkyE514 síran sodný
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E515 síran draselný
nie sú známe nežiadúce účinky
E516
síran vápenatý
nie sú známe nežiadúce účinky
E517 síran amónny
nie sú známe nežiadúce účinky
E518 síran horečnatý
nie sú známe nežiadúce účinky, vo väčších množstvách pôsobí ako preháňadlo
E519 síran meďnatý
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky, vo veľkých množstvá môže spôsobiť tráviace problémy, závraty a bolesti hlavy
E520 síran hlinitý
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky ale je podozrenie, že vo väčších množstvách by mohol spôsobovať niektoré závažné neurologické ochorenia
E521 síran sodnohlinitý
pozri E520
E522 síran draselnohlinitý
pozri E520
E523 síran amónnohlinitý
pozri E520
E524 hydroxid sodný
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E525 hydroxid draselný
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E526 hydroxid vápenatý
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E527 hydroxid amónny
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E528 hydroxid horečnatý
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E529 oxid vápenatý
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E530 oxid horečnatý
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E535 ferokyanid sodný
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E536 ferokyanid draselný
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E539 tiosíran sodný
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E540 difosforečnan vápenatý
nie sú známe nežiadúce účinky, používa sa v pekárenstve
E541 fosforečnan sodnohlinitý
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky ale je podozrenie, že vo väčších množstvách by mohol spôsobovať niektoré závažné ochorenia
E542 kostná múčka
nie sú známe nežiadúce účinky, získava sa z kostí
E543 vápenatosodný polyfosfát
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E544 vápenatý polyfosfát
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E545 amónny polyfosfát
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E546 difosforečnan horečnatý
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E550 kremičitan sodný
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky, ale pri väčšej konzumácii je riziko vzniku obličkových kremičitých kameňov
E551 oxid kremičitý
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E552 kremičitan vápenatý
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E553a kremičitan horečnatý
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E553b mastenec (zásaditý kremičitan horečnatý)
E563 sépiolitická hlina
nie sú známe nežiadúce účinky
E565 lignosulfonaty
nie sú známe nežiadúce účinky
E566 natrolity-fonolity
nie sú známe nežiadúce účinky, sú to zásadité magmatické horniny
E570 kyselina stearová (stearín)
nie sú známe nežiadúce účinky
E571 stearan amónny
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E572 stearan horečnatý
nie sú známe nežiadúce účinky
E573 stearan hlinitý
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky ale pre obsah hliníka je podozrenie, že vo väčších množstvách by mohol pôsobiť ako neurotoxín.
E574 kyselina glukónová
nie sú známe nežiadúce účinky
E575 glukónolaktón
nie sú známe nežiadúce účinky
E576 glukónan sodný
nie sú známe nežiadúce účinky
E577 glukónan draselný
nie sú známe nežiadúce účinky
E578 glukónan vápenatý
nie sú známe nežiadúce účinky
E579 glukónan železnatý
nie sú známe nežiadúce účinky, výrobkom dodáva farebnú stálosť, používa sa ako doplnok železa vo vitamínových výrobkoch, v malých množstvách je bezpečný
E580 glukónan horečnatý
nie sú známe nežiadúce účinky
E585 mliečnan železnatý
nie sú známe nežiadúce účinky
E598 syntetické vápenaté hlinitany
nie sú známe nežiadúce účinky
nie sú známe nežiadúce účinky
E517 síran amónny
nie sú známe nežiadúce účinky
E518 síran horečnatý
nie sú známe nežiadúce účinky, vo väčších množstvách pôsobí ako preháňadlo
E519 síran meďnatý
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky, vo veľkých množstvá môže spôsobiť tráviace problémy, závraty a bolesti hlavy
E520 síran hlinitý
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky ale je podozrenie, že vo väčších množstvách by mohol spôsobovať niektoré závažné neurologické ochorenia
E521 síran sodnohlinitý
pozri E520
E522 síran draselnohlinitý
pozri E520
E523 síran amónnohlinitý
pozri E520
E524 hydroxid sodný
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E525 hydroxid draselný
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E526 hydroxid vápenatý
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E527 hydroxid amónny
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E528 hydroxid horečnatý
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E529 oxid vápenatý
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E530 oxid horečnatý
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E535 ferokyanid sodný
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E536 ferokyanid draselný
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E537 hexakyanoželeznatan mangánatý
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky ale v niektorých krajinách je zakázané jeho používanie
E538 ferokyanid vápenatýv malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E539 tiosíran sodný
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E540 difosforečnan vápenatý
nie sú známe nežiadúce účinky, používa sa v pekárenstve
E541 fosforečnan sodnohlinitý
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky ale je podozrenie, že vo väčších množstvách by mohol spôsobovať niektoré závažné ochorenia
E542 kostná múčka
nie sú známe nežiadúce účinky, získava sa z kostí
E543 vápenatosodný polyfosfát
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E544 vápenatý polyfosfát
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E545 amónny polyfosfát
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E546 difosforečnan horečnatý
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E550 kremičitan sodný
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky, ale pri väčšej konzumácii je riziko vzniku obličkových kremičitých kameňov
E551 oxid kremičitý
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E552 kremičitan vápenatý
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E553a kremičitan horečnatý
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E553b mastenec (zásaditý kremičitan horečnatý)
v doporučených množstvách nie sú známe nežiadúce účinky, rozsiahly odborný výskum ukázal, že jeho použitie v potravinárstve, farmácii alebo v kozmetike je bezpečné. Ak sa však používa mastenec znečistený inými minerálmi (napríklad azbestom), jeho bezpečnosť sa už nedá garantovať.
E554 kremičitan sodnohlinitý
dáva sa do práškov do pečiva, do sypkých potravín ako je kakao, sušené mlieko, v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky ale pre obsah hliníka je podozrenie, že vo väčších množstvách by mohol pôsobiť ako neurotoxín a spôsobovať niektoré závažné nervové ochorenia
E555 kremičitan draselnohlinitý
pozri E554
E556 kremičitan vápenatohlinitý
pozri E554
E557 kremičitan zimočnatý
používa sa málo, v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E558 kremičitan hlinitohorečnatý (bentonit)
používa sa na vyčírenie vína alebo džúsov, v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky ale vo väčších množstvách môže spôsobiť poruchy vstrebávania niektorých živín a vitamínov. Pre obsah hliníka je podozrenie, že vo väčších množstvách by mohol pôsobiť ako neurotoxín.
E559 kremičitan hlinitý (kaolín)
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky ale pre obsah hliníka je podozrenie, že vo väčších množstvách by mohol pôsobiť ako neurotoxín.
E560 kremičitan draselný
nie sú známe nežiadúce účinky
E561 vermikulit (hlinitokremičitan horčíka)
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky ale pre obsah hliníka je podozrenie, že vo väčších množstvách by mohol pôsobiť ako neurotoxín.
E562 sépiolit (zásaditý kremičitan horečnatý)
nie sú známe nežiadúce účinkyE555 kremičitan draselnohlinitý
pozri E554
E556 kremičitan vápenatohlinitý
pozri E554
E557 kremičitan zimočnatý
používa sa málo, v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E558 kremičitan hlinitohorečnatý (bentonit)
používa sa na vyčírenie vína alebo džúsov, v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky ale vo väčších množstvách môže spôsobiť poruchy vstrebávania niektorých živín a vitamínov. Pre obsah hliníka je podozrenie, že vo väčších množstvách by mohol pôsobiť ako neurotoxín.
E559 kremičitan hlinitý (kaolín)
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky ale pre obsah hliníka je podozrenie, že vo väčších množstvách by mohol pôsobiť ako neurotoxín.
E560 kremičitan draselný
nie sú známe nežiadúce účinky
E561 vermikulit (hlinitokremičitan horčíka)
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky ale pre obsah hliníka je podozrenie, že vo väčších množstvách by mohol pôsobiť ako neurotoxín.
E562 sépiolit (zásaditý kremičitan horečnatý)
E563 sépiolitická hlina
nie sú známe nežiadúce účinky
E565 lignosulfonaty
nie sú známe nežiadúce účinky
E566 natrolity-fonolity
nie sú známe nežiadúce účinky, sú to zásadité magmatické horniny
E570 kyselina stearová (stearín)
nie sú známe nežiadúce účinky
E571 stearan amónny
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky
E572 stearan horečnatý
nie sú známe nežiadúce účinky
E573 stearan hlinitý
v malých množstvách nie sú známe nežiadúce účinky ale pre obsah hliníka je podozrenie, že vo väčších množstvách by mohol pôsobiť ako neurotoxín.
E574 kyselina glukónová
nie sú známe nežiadúce účinky
E575 glukónolaktón
nie sú známe nežiadúce účinky
E576 glukónan sodný
nie sú známe nežiadúce účinky
E577 glukónan draselný
nie sú známe nežiadúce účinky
E578 glukónan vápenatý
nie sú známe nežiadúce účinky
E579 glukónan železnatý
nie sú známe nežiadúce účinky, výrobkom dodáva farebnú stálosť, používa sa ako doplnok železa vo vitamínových výrobkoch, v malých množstvách je bezpečný
E580 glukónan horečnatý
nie sú známe nežiadúce účinky
E585 mliečnan železnatý
nie sú známe nežiadúce účinky
E598 syntetické vápenaté hlinitany
nie sú známe nežiadúce účinky
Ochucovadlá
E620 alergén kyselina glutámová
zvýrazňovač chute, náhrada soli, pridáva sa do množstva potravín, čínskych jedál, sáčkových polievok, omáčok, šalátov, astmatici môžu mať astmatickú reakciu, dýchavičnosť, môžu vzniknúť rôzne tráviace problémy, nevoľnosť, zvracanie, bolesti hlavy, nie je dovolené používať v potravinách určených pre malé deti. Ak pridáme tento doplnok do jedla aj horšej kvality, veľmi nám bude chutiť a budeme ho chcieť znovu. Po častej konzumácii si však môžeme vyvolať vyššie spomenuté problémy.
E621 alergén glutaman sodný
pozri E620
E622 alergén glutaman draselný
pozri E620
E623 alergén glutaman vápenatý
pozri E620
E624 alergén glutaman amónny
pozri E620
E625 alergén glutaman horečnatý
pozri E620
E626 alergén kyselina guanylová
môže vyvolať dnu, alergické a astmatické reakcie, zvyšuje obsah kyseliny močovej v tele
E627 alergén guanylán sodný
pozri E626
E628 alergén guanylán draselný
pozri E626
E629 alergén guanylán vápenatý
pozri E626
E630 alergén kyselina inozínová
môže vyvolať dnu, alergické a astmatické reakcie, môže zvyšovať obsah kyseliny močovej v tele
E631 alergén inozínan sodný
pozri E630
E632 alergén inozínan draselný
pozri E630
E633 alergén inozínan vápenatý
pozri E630
E634 alergén vápenaté ribonukleotidy
u citlivých osôb môže vyvolať astmu, žihľavku, opuch pier a jazyka až anafylaktický šok
E635 alergén disodné ribonukleotidy
pozri E634
E636 maltol
vo väčších množstvách môže podráždiť tkanivá rôznych orgánov, môžeme mať problémy s tráviacim či vylučovacím ústrojenstvom
E637 etylmaltol
pozri E636
E640 glycín
nie sú známe nežiadúce účinky, pridáva sa do veľkého množstva potravín
E641 leucín
nie sú známe nežiadúce účinky
E642 lyzín
nie sú známe nežiadúce účinky
E650 octan zinočnatý
nie sú známe nežiadúce účinky
Antibiotiká
v tejto skupine je viacero rôznych antibiotík, pod označením E700-E717. Antibiotiká sa nesmú užívať ak nie sme chorí, pretože mnohé majú závažné vedľajšie účinky. Ich použitie v potravinách by nemalo byť prípustné, nakoľko časom by vznikali odolné kmene choroboplodných baktérií, na ktoré by antibiotiká prestali účinkovať.
Antibiotiká
v tejto skupine je viacero rôznych antibiotík, pod označením E700-E717. Antibiotiká sa nesmú užívať ak nie sme chorí, pretože mnohé majú závažné vedľajšie účinky. Ich použitie v potravinách by nemalo byť prípustné, nakoľko časom by vznikali odolné kmene choroboplodných baktérií, na ktoré by antibiotiká prestali účinkovať.
E710 spiramycín
nie sú známe nežiadúce účinky, je to antibiotikum široko využívané v medicíne. Jeho použitie bežne v potravinách by nemalo byť prípustné, nakoľko časom by vznikali odolné kmene baktérií, na ktoré by už spiramycín neúčinkoval
E713 tylozín
nie sú známe nežiadúce účinky, je to antibiotikum široko využívané vo veterinárnej medicíne. Jeho použitie bežne v potravinách by nemalo byť prípustné, nakoľko časom by vznikali odolné kmene baktérií, na ktoré by už tylozín neúčinkoval
Spýtajte sa, ako vyzdravieť: